Топ мениджърите в България очакват ръст на бизнеса през 2018

16/02/2018

Дигиталните трансформации тласкат компаниите към инвестиция в нови технологии и наемане на професионалисти в областта
 

 

BPO и аутсорсинг е секторът с най-голям растеж през 2017

Значителна част от топ мениджърите в България споделят, че бизнесът им е отбелязал ръст през 2017-та (77%), а секторите с най-голям растеж през изминалата година са BPO и аутсорсинг (60%), технологичен (45%), индустриален (42%) и потребителски стоки и услуги (41%).

Това показва седмото поредно проучване на Стантън Чейс Интернешънъл сред бизнес лидери на местни и международни компании, проведено в края на 2017.

Следвайки положителната тенденция участниците гледат позитивно в 2018, като споделят очаквания за ръст на своя бизнес (82%) и планират да наемат нови специалисти (78%) на всички нива в организацията, но най-вече експерти със специфични функции (62%). В тази връзка, повече от една трета (38%) от анкетираните са склонни да се възползват от предимствата на Синя карта, за да привлекат чуждестранни професионалисти в своите компании, отново на ниво ключови специалисти/експерти със специфични функции.

Данните от проучването показват още, че откриването на таланти (58%), задържането на служители (57%) и изграждането на позитивна работодателска марка (43%), са водещи когато става въпрос за задържане на компаниите успешни през 2018.

А конкурентния местен и регионален пазар налага търсенето на иновативни и креативни лидери, които имат качества да водят организацията към промяна (61%), притежават гъвкавост и адаптивност (55%), както и клиентска ориентация (47%).

Редом със скоростта на развитие на технологиите се появяват потребности от наемане на професионалисти в нови области като: дигитален маркетинг и продажби (65%), технологични иновации (58%), бизнес интелиджънс (BI) (53%), информационна сигурност (40%).

Топ мениджърите срещат трудности в намирането на квалифицирани професионалисти за своите екипи, особено за високите мениджърски нива, според 93% от анкетираните, следвани от директорските нива (92%), както и ниво ключови специалисти със специфични функции (86%).

"Данните от традиционното ни годишно проучване сред топ мениджърите в страната показват, че дигиталните трансформации карат компаниите не само да инвестират в нови технологии и да налагат нови бизнес модели, но и налагат все по-голямо търсене на професионалисти в областта на дигиталните технологии, технологични иновации и информационната сигурност. Нараства нуждата и от мениджъри и специалисти в традиционните области като: продажби, управление на проекти, ИТ и производство. Проучването показва още, че през изминалата година 52% от компаниите в България са ползвали услугата екзекютив сърч. За сравнение през 2016-та, процентът е бил 36.“, споделя Дарина Пенева, изпълнителен директор на Стантън Чейс Интернешънъл България.

Сред факторите с висока важност, водещи бизнес лидерите към взимане на решение за промяна на настоящия работодател, са липсата на химия с пряк мениджър/акционери, отговорности без делегирани правомощия и несъответствие в лични и фирмени ценности. От друга страна като основно средство за личностно развитие, анкетираните посочват самообучение и самообразоване (82%), следвани от изграждане на мрежа от контакти с други професионалисти - нетуъркинг (62%), развитие на лидерски умения (56%) и трейнинги (55%). Повече от половината участници в изследването са отворени за нови възможности за кариерно развитие, но само 11% активно търсят такива.

В края на 2017 над 100 висши мениджъри участваха в проучването на Стантън Чейс. По-голямата част от тях (23%), са представители на индустриалния сектор следвани от фармацевтичен (13%), сектора на потребителски стоки и услуги (12%), както и на професионалните услуги (12%). Повече от половината запитани имат управленски опит повече от 10 години и са на възраст между 41 и 50 години.

 

 

Сподели

Работно време:

Понеделник - 8:30 ч. - 17:30 ч.

Вторник - 8:30 ч.- 17:30 ч.

Сряда - 8:30 ч. -17:30 ч.

Четвъртък - 8:30 ч.- 17:30 ч.

Петък - 8:30 ч. - 17:30 ч.

Събота -почивен ден

Неделя - почивен ден

La Maison Idéale™ e запазенa търговскa маркa на “Ла Мезон Идеал” ЕООД за територията на Република България. Всяко неправомерно използване на нашата регистрирана търговска марка, словно и графично, ще бъде предмет на съдебно преследване според законите за авторското право, действащи в Република България

               

 

Бюлетин

© 2017 lamaisonideale.bg | Карта на сайта

Уеб сайт от Stenik